onsdag 11 maj 2011

Nya vanor på Enhagsvägen


Fick igår besked att Edith har en glutenintolerans. Detta upptäcktes när vi vid extrabesök på BVC sett att hon inte gått upp i vikt på flera månader. Nu inväntar vi tid på Barnkliniken för fortsatt utredning och råd. Gluten är ju inget man medicinerar mot, snarare något man blir symptomfri från med hjälp av rätt kost. Jag hoppas att vi kan få kontakt med dietist för råd hur man gör vardagsmat till barn som är god i kombination med glutenfri. Och hur ska vi andra i familjen göra - äta vår vanliga mat och ge henne glutenfria varianter eller lägga om så att vi på naturligt sätt äter mer glutenfritt?

Det viktiga just nu är att vi inte ändrar något i kosten innan hon utreds vidare, på så sätt kan man sätta in rätt åtgärder och bedöma omfattningen av intoleransen. Som orolig mamma - och pappa - får vi lugnande besked att hon har absolut inte ont, snarare är hon trött och har ett extra sömnbehov just nu. När man börjar med rätt kost kommer hennes mående förhoppningsvis att ändras snabbt.

Det blir ju förstås en tid av omställning och nya vanor här hemma men jag är samtidigt glad att det (med hjälp av blodprov) har upptäckts och att vår lilla tjej kan bli en mer pigg, glad och aktiv tjej än vad hon varit under en längre tid. Med ett besked i hand är det plötsligt många bitar som faller på plats, bitar som vi hittat alternativa förklaringar till i form av nya tänder, förkylning, vattkoppor med mera. Nu vet vi varför hon är trött, lite slö och helst vill bli buren.

Tankfull och Älskad liten Edith!

7 kommentarer:

  1. Då är det tur att E bor i det här landet som är så bra på glutenintolerans, eller hur!

    SvaraRadera
  2. Lilla söta Edith då! Inte för att du ska agera just nu, men ett hett tips är att läsa Matrevolutionen. Jag tänker en hel del på hur Almas mat skall se ut när det väl är dags att äta efter att ha läst den.

    SvaraRadera
  3. Tufft för er och henne men ni ska se hon piggnar till snart! Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Det låter som en omställning, men det fixar ni ju!
    Kramar från Stockholms-Jenny :)

    SvaraRadera
  5. Åhh vilken tur att ni hittade orsaken till att hon inte gått upp i vikt. Det är ju alltid lite oroande när de är små. Skönt och nu kan ni fokusera och hjälpa Edith att ta bort gluten ur hennes kost. Det är sån tur att det finns så fin fina produkter nu ni kan välja bland så det ska nog gå bra.
    Stor kram och ge dina härliga ungar varsin också :)

    SvaraRadera
  6. Hej! Surfade bara in här via en massa andra bloggar. Jag har varit glutenintollerant i 25 år (sen jag föddes) och nuförtiden så är det inte så svårt, tillgängligheten på produkter är stor om man jämför med förut. Men det är klart att det blir en omställning och en himla massa läsande på ALLA förpackningar. Hoppas det går bra och lycka till./ida

    SvaraRadera
  7. Oj... Inte världens lättaste besked kanske, men jag förstår att det är skönt när bitarna faller på pplats. Kramar och llyckönskningar!

    SvaraRadera

Vad glad jag blir när du skriver en liten hälsning till mig!