torsdag 23 augusti 2012

Köpcentrum eller stadskärna?

Sommarbild på Stora Torget Linköping, lånad från Google.  
Ett köpcentrum, nödvändigtvis inte det i Linköping. 
Som i många städer finns i Linköping både ett gigantiskt köpcentrum (Tornby) men också en stadskärna med massor av butiker och gågator. Tänkte nu ge mig på en liten ovetenskaplig undersökning av vad ni som läser detta gillar bäst - köpcentrum eller stadskärna??

För egen del finns det några tillfällen när jag föredrar att åka till köpcentret. Det är tillfällen när jag ska göra många ärenden på kort tid, när allt jag söker är samlat under ett tak och jag kan parkera bilen på ett enda ställe. Då är det toppen! Min man föredrar i alla lägen att åka till köpcentret och riva loss många affärer på kort tid, inte nödvändigtvis med att handla utan mer kolla på grejer.. Det kan göra mig stressad, ska jag åka dit så ska jag handla - fönstershoppa där tycker jag är trist!

På senare tid har området byggts ut i alla ledder så allt som ofta behöver man transportera sig mellan olika affärer i bil just därför att det är ett vidsträckt område och det blir tungt att bära omkring på grejer vi handlat. Är då barnen med känns det för mig som ett rätt trist projekt att lyfta ur och i bil många gånger bara för att vi till exempel vill gå i alla sportaffärer som finns. De fyra affärer jag tänker på är rätt rejält utspridda och inget jag drar med mig en fem- och en tvååring på utan mutor som skulle ruinera familjen..

Nej, det jag gillar bäst är att ta bilen ner till centrum och ställa den i ett P-hus. Sen är det bara att promenera runt till de butiker jag vill. Fönstershoppa gör jag gärna, det finns så många fina butiker (affärer) som skyltar underbart och det direkt ut mot gatan. Dessutom tycker jag att själva innerstaden i de allra flesta städer är hundra gånger mer trevlig än ett köpcentrum fyllt av enbart välkända kedjor! Det går att strosa i kedjor, kolla i butiker och ta en fika på ställen där inte alla är nertyngda av shoppingkassar. Ofta springer man på lite folk man kan morsa på eller prata lite med. Gillar!

Men det är jag det. Vad tycker du? Köpcentrum eller innerstad? Eller annat?

11 kommentarer:

 1. Tycker innerstad är mysigast!

  SvaraRadera
 2. Ska jag bara shoppa något litet ellet speciellt och har barnen med så är vcentrum smidigast där allt är samlat. Men mysigast tycker jag det är att strosa runt på gågator i stan, stanna till på ett fik och sätta sig ned o prata bort lite tid med en vän o titta på folket som går förbi. :-)

  SvaraRadera
 3. När vi åker till Linköping är det Tornby köpcentrum som gäller, mest av praktiska skäl. Mycket affärer på ett ställe och bra parkering. Men skall jag välja själv så är det innerstan som gäller....men hur många gånger åker man 12 mil för att gå på stan själv!? Nä, så det blir inte så ofta! Kram Lussan

  SvaraRadera
 4. Hei fine vennen :)

  Jeg elsker å vandre rundt i gatene der det ligger mange forskjellige butikker på hjørnene :) Men - skal jeg shoppe en del, og f.eks har med ungene så blir det kjøpesenter. Da er det det mest praktiske med at man har alt man trenger på ett sted, både leker, klær, cafe og matbutikk :)

  Jeg bor på et lite lite sted, ca 5000 innbyggere, så her er det kun en matbutikk, en gavebutikk og en frisør :) Men 30 min unna er det et stort kjøpesenter, så det blir dit vi oftest reiser :) Eller gjerne en Oslotur som er 1 time unna :)

  Ha en herlig dag, vennen :)
  Klemmer Lisa :)

  SvaraRadera
 5. Tycker det är perfekt med gallerior, där finns dom flesta affärer man behöver :)
  Kramen♥

  SvaraRadera
 6. Båda! Jag åker gärna till köpcentrum när det är mycket som ska ordnas. Men jag vill inte ha köpcentrum i stadskärnan. Jag vill att charmen ska behållas. Och det är inte jättemånga köpcentrum som kan skryta med att vara charmiga :)
  Kramar

  SvaraRadera
 7. Helt klart humörsstyrt, väderstyrt och vad som ska uträttas.

  Stannade förresten i ett stort köpcentrum i Linköpings norra del, kanske det du nämner. Vi hade glömt en osthyvel till husvagnen. Ut kom vi två timmar senare med osthyvel OCH hamburgerpress, två par shorts, jeans, en topp, en bok och säker nåt mera. Helt galet.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 8. Gillar båda på beroende på om jag har bråttom eller ej kramar Diana

  SvaraRadera
 9. Tänker ungefär som du, minus barntankarna då! Här nere har vi ju Väla som har blivit alldeles för stort. Det är sjukt, Jag åker inte dit lägre. Det har lett till att det blir betydligt mycket mer stadskärneshopping för min del. Så väljer jag stad utifrån vad jag behöver, har flera städer nära med tåg Helsingborg 25min, Lund 25min, Malmö 40min och Landskrona med bil 15min.

  SvaraRadera
 10. Beroende på vad man ska handla så tex om man bara är ute efter mat så kan man ta cykeln till närmaste torg eller livsbutik. Sparar både på miljö och hälsa! Allt för många slöåker! Bortsett från det så tycker jag Torg är mer charmerande men jag orkar inte gå så långt hela tiden så då kan det bli köpcenter där allt ligger under tak, bra om det regnar!

  SvaraRadera

Vad glad jag blir när du skriver en liten hälsning till mig!