tisdag 13 mars 2012

VOBBA

Rapport idag: 7 av 10 föräldrar Vobbar. För dem som är obekant med ordet Vobba (det var jag också, innan nyheterna idag) så betyder det att man jobbar när man är hemma med sjuka barn. Jobba när man vabbar, okej..
Nån psykolog blev intervjuad och pratade om att det kunde vara okej ur en stressförebyggande synpunkt men det är ju också viktigt att man hittar balansen mellan arbete och familjeliv. Typ..

Grubblar över var jag själv står i frågan.

Jag är helt klart en av de där 7 som jobbar litegrann när jag är hemma med sjuka barn men som med allt annat är det en fråga om definitioner. Jag plockar lätt fram arbetsdatorn på kvällen efter de somnat och får undan sånt som jag kan göra via datorn, i mitt fall ganska mycket. Jag känner mig inte som en sämre mamma för att jag kan ha koll på mailen i mobilen när barnen ändå sitter vid tvn en stund, eller för all del sysselsätter sig själva en stund (Edith är två, det är inga långa stunder vi pratar här..) Det gör att jag väl på plats på jobbet har en mindre mängd administration att ta hand om och känner mindre stress. Med modern teknik så finns ju möjligheten att sitta både på kontoret men också hemma och jobba (eller varför inte på stranden, det hade varit härligt. Om det hade varit sommar) - om man har möjlighet är det då fel att nyttja det?

Förstås är det svårt och omöjligt om man jobbar på schema eller dylikt; affärer, förskolor, industrier, frisörer, vården etc. Men jag som har ett tjänstemannauppdrag i offentlig sektor (gääääääsp låter det va) med stor möjlighet att planera mitt eget arbete- inte ska jag ha dåligt samvete om jag vobbar.. Eller? Eller är det vårt skruvade samhälle med högt tryck på utförda arbetsuppgifter och snabb kommunikation via dator och telefon som gör att man inte kostar på sig att ”bara vara” en VAB-dag. Som gör att man behöver vara uppdaterad? Nyfiken på vad ni tycker!?

En sak till… Rättskaffens som jag är.. Att utföra arbetsuppgifter hemma innebär också att man tar ut arbetstid för den tiden, flex eller komp eller vad man har. Och det innebär att man under samma tid inte heller tar ut den tillfälliga föräldrapenningen - för då blir man dubbelkompenserad och det hörni.. Det är inte ok!

Så, vad tycker ni då? Och vad gör ni, när barnen är sjuka och behöver vara hemma?

3 kommentarer:

 1. Förut jobbade jag hemma om ungarna var sjuka. Vi blev tillsagda att inte behöva göra det, men då deadlinen (reklam) hängde i luften och kollegan ville hänga både mig o sig själv då hon inte kom hem förrän efter 20 om jag var hemma med sjukt barn.. :P
  Sen gjordes systemen om så jag kan inte längre. Skönt. :) Vi blev fler anställda så kollegan överlever också..

  SvaraRadera
 2. Svår fråga, men som någon klok människa sa: Alla är vi olika och det som funkar för en person, kanske inte funkar för någon annan. Jag precis som du kan (delvis) planera min egen tid och vissa arbetsuppgifter funkar ypperligt att sköta hemifrån, när andan faller på. Enligt mig ska du inte ha dåligt samvete Sara. Funkar detta för dig och dina barn, så kör på. Så länge ni mår gott så är det väl något som funkar ju.

  SvaraRadera
 3. Ja kära nån - millimeterrättvisa mellan vab o jobba av så att man inte blir stressad.... Det där har den enskilde förhoppningsvis koll på själv.

  Gillade den svarta jackan - påminner om min.

  SvaraRadera

Vad glad jag blir när du skriver en liten hälsning till mig!