fredag 27 april 2012

Gröna påsen!

I Linköping sorterar vi matavfall i vad Tekniska verket kallar för ”Gröna påsen”. Ja, namnet i sig är ju inte så anmärkningsvärd eftersom det är just vad påsen är. Grön. I den slänger vi potatis- och fruktskal, mat som blir över från tallriken, äggskal, kaffesump med mera. Allt slängs i vanliga soptunnan och sen sorterar visst förbränningsanläggningen ut de gröna för sig och sen blir det biogas av det hela. Fiffigt!

Debatten i lokaltidningen har bitvis varit hätsk på grund av gröna påsen. En del tycker att man borde få rabatt på sophämtning nu när det blivit såååå jobbigt att sortera sopor. Andra undrar vad det ska vara bra för. Vad händer om man inte sorterar, och så vidare.. (ja, jag har inte kunnat läsa mig till att man straffas men men, man vet aldrig..)

Själv slås jag av att vi slänger så bedrövligt mycket mat, skulle man väga det så skulle tyngsta lasset komma från mat vi inte äter upp (eller barnen, mest barnen..) Resten av soporna har plötsligt blivit mycket lättare. Men hur som, jag tycker det är riktigt bra att på ett så enkelt sätt ändå bidra till att vi får uppvärmning gjord på inget annat än gamla matsopor!! Värmer fint!!

4 kommentarer:

 1. Lata j-a människor... Hur svårt är det att sortera BARA maten då??
  Slänger de batterier och glödlampor i vanliga soporna också då och gnäller sen över hur vi förstör miljön. *suckar* :-P

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det ett hett ämne :) eftersom det är M gamla projekt går jag igång starkt i alla diskussioner, allt verkar handla om att folk tror att TV tjänar pengar på detta, vilket de inte gör. Det är förbjudet att tjäna pengar på sophantering inom Eu och således också i Sverige..

  Varför inte bara tänka på att göra det man kan för miljön?
  Hoppas allt är bara med er! kram

  SvaraRadera
 3. Vi sorterar avfall (kompost) i Papperspåsar. Är dessa gröna kompostpåsar i plast så är det ju inte så bra?...

  SvaraRadera
 4. För egen del tycker jag att det är märkligt att sorteringen har börjat sprida sig i landet först på senare år. Själv var jag tvungen att börja sortera när jag flyttade till Varberg i början av 90-talet. Och sen har det bara fortsatt... Bra tycker jag :)

  Kramar

  SvaraRadera

Vad glad jag blir när du skriver en liten hälsning till mig!